Nasıl Yapabilirim?

Doğru ve Geçerli PTR/RDNS Kaydı Nasıl Kontrol Edilir?

Merhaba

Bu yazımızda sizlere PTR/RDNS kaydınızı nasıl kontrol edebileceğinizden ve ip adresiniz için PTR/RDNS kaydını nasıl oluşturabileceğinizden bahsedeceğiz. Öncelikle PTR/RDNS nedir gelin hep birlikte bunu öğrenelim

PTR/RDNS KAYDI NEDİR?

PTR Kaydı yani RDNS ( Reverse Domain Name System ) dediğimiz şey A kaydı dediğimiz olayın tam tersidir. Nasıl ki bir a kaydı oluşturduğumuzda domain adresini veya subdomain adresini bir ip adresi ile ilişkilendiriyorsak PTR kaydında ise bunun tam tersini yapmış oluyoruz. Yani bir ip adresini bir domaine veya subdomaine eşliyoruz.  Örnek 10.10.10.1 ip adresini mail.domainadresi.com a ilişkilendirmek gibi. PTR/RDNS kaydını hizmet sağlayıcıları girebilir. Yani bir dedicated sunucu veya cloud sunucu aldığınızda sunucunuzun ip adresine PTR/RDNS kaydı eklemek istediğinizde bunu hizmet aldığınız firmaya bildirmelisiniz.

PTR/RDNS KAYDININ FAYDASI NEDİR?

Bir PTR/RDNS kaydınızın olması giden mailleriniz için çok önemlidir. Bu kayıt sayesinde gönderim yapan sunucu mail alan sunucu tarafından daha güvenli olarak algılanmakta ve maili alan sunucu tarafından, gönderim yapan IP adresinin hangi sunucuya ait olduğunun kontrol edilmesine izin vermektedir. Bu sorgulama işlemi, spam gönderi yapan veya dolandırıcılık amaçlı olarak kullanılan alan adlarına karşı en iyi koruma şekillerinden biridir. Bu yüzden hotmail, gmail, yahoo.com gibi ücretsiz mail sağlayıcıları, gelen e-postaları kabul etmeden önce PTR/RDNS kaydı sorgulamaktadır.

RDNnı Nasıl Sorgulayabilirim?

PTR/RDNS kaydı sorgulamanın bir çok şekli vardır. Bu konuda ücretsiz olarak sorgulama yapan siteler olduğu gibi kendiniz pc ortamındanda kontrol işlemi yapabilirsiniz.

Web üzerinden sorgulama yapmak için en tanınmış sitelerden biri olan MxToolBox’ı kullanabilirsiniz. https://mxtoolbox.com/ReverseLookup.aspx ilgili link üzerinden PTR kaydınızı çok basit bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Web siteleri dışında Windows tabanlı bir bilgisayar ortamında aşağıdaki adımları uygulayarak kontrol işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

1) Windows başlat + çalıştır menüsü üzerinden cmd yazıp enter yapın. Karşınıza siyah ekranda komut satırı erkanı gelecek.

2) Bir ip adresinin RDNS kaydını öğrenmek için komut satırına aşağıdaki kodu girip entere basın

nslookup ipadresi

3) Örnek bu ekranda firmamıza ait bir ip adresini check ediyoruz.

C:\Users\IXIRHOST-SUPPORT>nslookup 85.95.237.3
Server: UnKnown
Address: 156.154.70.25

Name: secure-mail-gateway.ixirhost.com
Address: 85.95.237.3

ekranda da görebildiğiniz gibi ip adresinin PTR/RDNS kaydı ” secure-mail-gateway.ixirhost.com ” şeklindedir.

4) MacOS veya Linux işletim sistemli cihazlarda kontrol etme işlemini ise terminal üzerinden

dig -x ipadresi şeklinde gerçekleştiriyoruz. Sorgulama sonrası çıkan ekranda “ANSWER SECTION” kısmının orada PTR/RDNS kaydını görebilirsiniz.

NOT : Eğer yaptığınız sorgulamalarda ip adresinin karşılığında bir domain veya alan adı yer almıyor ise PTR kaydı girilmemiş demektir.  Bunun için sunucu , hosting veya internet servis sağlayıcınız ile görüşüp o ip adresi için PTR/RDNS kaydı girmesini istemelisiniz.  Bu makalemizde sizlere PTR/RDNS kaydının ne olduğunu anlattık. Burada yer alan anlatım sayesinde PTR kaydının ne kadar önemli olduğunu ve ip adresinizde bu kaydın olup olmadığını kontrol etmeyi öğrenmiş oldunuz. Eğer mail gönderim sonrası dns hataları veya geri dönen mail gönderimleri ile karşılaşırsanız PTR kaydınızı kontrol edebilirsiniz.


Limitsiz Hosting

İlgili Makaleler