Güvenlik

Hosting hesabımdaki Zararlı Yazılımları Nasıl Silebilirim

Zararlı yazılımlar olarak tabir ettiğimiz virüs, truva atı, solucan, worm, malware ve bunun gibi daha bir çok içerik bilgisayarınızın arka planında sizin bilginiz dahilinde olmayan bir çok işlem gerçekleştirebilmektedir. Bu gerçekleşen işlemlerden dolayı hem maddi hem de manevi bir çok zararla karşılaşabilirsiniz.

Bu kötü amaçlı yazılımlar bir çok amaca hizmet edebilir. Örnek vermek gerekirse eğer web siteleriniz için form açıklarından yararlanarak toplu mail gönderimi yapabilir yada sizin veya web sitenizi ziyaret eden kişilerin kişisel bilgilerini ( kredi kartı, mail şifreleri v.b ) çalabilirler. Hatta websitenizin mevcut cpu veya ram gibi kaynaklarını tüketip sitenizin kasılmasına veya zor açılmasına neden olabilirler.
Peki bu zararlı yazılımları nasıl kaldırabilirim dediğinizi duyar gibi oldum 🙂 Öncelikle Hazır CMS sistemleri olan WordPress, Joomla gibi cms sistemlerinizde kurulu olan eklentilerinizi, mevcut temalarınızı ve tema dosyalarınızı iyice bir gözden geçirmelisiniz. Bu tarz zararlı yazılımlar genelde header.php , index.php gibi dosyalarınıza iframe virüsü olarak girebildikleri gibi aynı zamanda mevcut php dosyalarınız arasına ioncube ile şifrelenmiş şekilde .php uzantılı shell dosyası olarak yer alıp, arka planda farklı kişiler tarafından hesabınızın hacklenmesi, mevcut verilerinizin ve dosyalarınızın silinmesi gibi bir çok işlem gerçekleştirilebilir. Bu yüzden şüpheli gördüğünüz .php uzantılı dosyaları, klasörlerleri veya farklı uzantılardaki dosyaları hosting hesabınız üzerinden en hızlı şekilde kaldırmanız gerekmektedir.

Korunma Yolları;

  • Resmi olmayan eklentileri yüklemeyin
  • WordPress v.b uygulamalarınızı, eklentilerinizi her zaman son sürümlerine güncelleyiniz
  • Dosya ve dizinlerinizi belli aralıklarla virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı taramadan geçiriniz
  • Hosting hesabınızın ftp girişi, mail girişi için güçlü ve karmaşık şifreler belirleyiniz ve parolalarınızı paylaşmayınız;

Limitsiz Hosting

İlgili Makaleler