Hosting

SPAM e-Posta Gönderimi Nasıl Engellenir?

Merhaba,

Bu yazımızda sizlere siteniz üzerinden spam mail gönderimini nasıl engeleye bileceğinizi anlatacağız.

  • İlk güvenlik önlemi olarak hosting yönetim panelinizin (cPanel, Plesk vb.) ve FTP kullanıcı şifrenizi değiştirmenizdir. Yeni belirleyeceğiniz şifre minimum 10 karakterli, büyük küçük harf, rakam ve özel karakter içeren güçlü şifreler olmalıdır. Şifrelerinizi belirli aralıklarla da güncellemelisiniz. Böylelikle, bruceforce ataklarında şifreniz tespit edilemez.
  • FTP protokolü ile hosting hizmetinize bağlanarak, web dizininde yer alan dosyaların değiştirilme tarihleriniinceleyerek, bilginiz dışında bir düzenleme, yeni dosya ekleme işleminin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebilirsiniz. Bulunduğunuz altyapıya göre; eğer Linux hosting kullanıyorsanız, zararlı bir PHP script ile, Windows hosting kullanıyorsanız zararlı bir ASP, ASP.NET veya PHP script ile web siteniz üzerinden SPAM e-posta gönderimi gerçekleşebilir. Güvenmediğiniz, zararlı olduğunu düşündüğünüz dosyaları inceleyebilirsiniz. Bu dosya incelemeleri konusunda, bir yazılımcı ile görüşmeniz her zaman için daha yararlı olacaktır.

  • Web sitenizde warez(lisanssız) yazılım,tema veya eklenti kullanıyor iseniz mutlaka bunları kaldırın yada lisanslı bir şekilde kurun. Warez yazılımlarda bunu yazılımı dağıtan kişi kendi amaçları için bir takım kodlar entegre etmiş olabilir. Böylelikle sitenizi kötü amaçları için kullanabilir.
  • İletişim formunuz var ise görsel bir CAPTCHA doğrulaması koyabilirsiniz. Web sitenizde bir üyelik sistemi mevcutsa, üye olan kullanıcılara bir CAPTCHA doğrulaması yaptırabilirsiniz. Üyelik sisteminiz bile spam mail gönderimine sebebiyet verebilir.
  • E-posta adreslerinizin şifrelerini  minimum 10 karakterli, büyük küçük harf, rakam ve özel karakter içeren güçlü şifreler ile güncelleyebilirsiniz.
  • Son olarak, eğer üçüncü parti bir mail yazılımı kullanıyorsanız (Outlook, Thunderbird vb.) veya mobil cihazınızda bir uygulama ile e-posta hesabınıza erişiyorsanız, bilgisayarınızın veya mobil cihazınızın belirli zaman aralıklarında antivirüs yazılımı ile taranması gerekmektedir.

Bu adımları izleyerek spam mail gönderiminin önüne geçebilirsiniz.

Başka bir makalemizde görüşmek dileği ile..


Limitsiz Hosting

İlgili Makaleler