Linux Server

SSH üzerinden Load ve Process inceleme

Merhaba

Bu yazımızda sizlere linux işletim sistemine sahip bir sunucu üzerinden ssh ile load durumlarını ve process işlemlerini nasıl inceleyebileceğinizden bahsedeceğiz.

Öncelikle sunucunuzun ssh’ına giriş yapmalısınız. root olarak giriş yaptıktan sonra ssh üzerinde

top -c

topload1

komutunu kullanarak load durumlarınızı ve processleri izleyebilirsiniz. Bu komutu kullandığınızda alttaki gibi bir ekran ile karşılacaksınız.

 
topload2

Burada Mem: kısmı sizin toplam ram miktarınızdır. used yazan kısımda ne kadar ram kullandığınız free yazan kısımda ise boşta ne kadar ram miktarınız olduğu belirtilmekte. Load average kısmı ise sunucunuzun load durumu belirtmekte. Ekran görüntüsünde yer alan sunucunun şuan ki load durumu 0.09’dur. Kullandığı ram ise 1.8 gb civarındadır. En alt kısımda yer alan ve 1 2 4 5 vs şeklinde PID numaraları ile belirtilen kısımlar sunucu üzerinde çalışan servisler ve processlerdir. Bu alanda %CPU ve %MEM ( Ram ) kısımlarını yüksek kullanan processler olabilir. Örneğin Mysql , httpd v.b gibi. Bunların dışında kullanıcıların web sitelerine ait işlemlerde kaynak tüketebilir. Tüm bu işlemleri buradan izleyerek CPU veya Ram tüketimi yapan işlemleri görebilirsiniz.

Bu makalemizde sizlere ssh üzerinden sunucunuzun load durumunu nasıl takip edebileceğinizi sade ve anlaşılır bir şekilde örnekler ile sizlere anlatmaya çalıştık. Aklınıza takılan konuları konu altından yorum olarak bizlere iletebilirsiniz. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle. Hoşçakalın.


Limitsiz Hosting

İlgili Makaleler