Hosting

Maillerim Neden Spama Düşüyor?

Paylaşımlı hosting servislerinde sıkça sorulan sorular kategorisinin lideri olan bu soruyu sizlere ivedi olarak açıklamaya çalışacağız.

Hosting hesabınızdan giden mailleriniz, alıcı tarafında özellikle shared mail account veren (gmail, hotmail, yahoo, yandex vb..) servis sağlayıcılarda bir takım kurallara tabi olur ve bu kurallar neticesinde skorlamaya tabi olursunuz, örneklemek gerekirse;

1) Mail Client IP adresi karalistede mi? (ADSL IP Adresiniz)
2) Mail Nereden Çıkıyor (Webmail, Outlook vb.)
3) Mail Sunucu IP adresi karalistede mi?
4) Domain karaliste de mi?
5) Client ve Sunucu IP Reputationları Nasıl ?
6) Client ve Sunucu IP’leri herhangi bir PTR/RevDNS’ye sahip mi ve uyuşuyor mu?
7) Domain yeni mi? İlk defa mı mail gönderiyor?
8) Mail içeriği, konusu, içerdiği görseller, içerdiği linkler veya dosya ekleri, boyutu nedir?
9) SPF kaydı var mı?
10) Mail içerisinde ki anlamlandırılamayan veya spam keywords olan kelimeler var mı?
11) İmza veya mail içeriğinde aktif linkler var mı? (aktif link verilen adreslerin dbl listelerinde olması puan düşürür)

Listeyi uzatabilmek pek mümkün, bu dokuz soru temel kavramları içeriyor, gmail, hotmail, yahoo vb. servis sağlayıcılar bu dokuz kriterden fazlasını kontrol ederek mail Inbox’a mı, yoksa Spam/Junk’a gidecek kendisi karar veriyor. Hosting sağlayıcınız buna müdahale edemez.

Maili hosting hesabınızdan gönderirsiniz, karşı sunucuyla bağlantı açar, mail teslim edilir, sonrasında bahsi geçen gmail, hotmail, yahoo vb. servis sağlayıcıların spam filtresine girer, burada tüm bu sorulardan skorlama yapılır, her servis sağlayıcının farklı bir eşik değeri var, örneğin spam olarak işaretlenmesi için 10 üzerinden 8 skor ve üzeri, veya gelen kutusu için 10 üzerinden 0-5 arası gibi.

Burada insiyatif kural tamamen karşı sunucunun eşik değerleriyle alakalı.

Bu durumda kontrol ve iyileştirme amaçlı ne yapabilirsiniz;

1) ADSL IP adresiniz veya hosting servis sağlayıcınızın mail çıkış IP’leri karaliste de mi ? Kontrol edin;  http://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

2) Alan adınız karalistelerde yer alıyor mu? Kontrol edin; https://www.ultratools.com/tools/spamDBLookupResult

3) SPF Kaydınız var mı veya doğru mu? Kontrol edin; http://www.kitterman.com/spf/validate.html

4) ADSL ve Hosting IP reputation’u nasıl? Kontrol edin; http://www.senderbase.org/

5) Mail içeriğinizde varsa logo, link vb. değişiklik  yapılabilir veya bu objeler kaldırılabilir.

Sizin için ne yapıyoruz; ixirhost olarak tüm web hosting sunucularımız “outbound mail gateway” servisimizi kullanmakta ve daima yüksek reputation (saygınlık) ile mail göndermektedir. Web hosting için kullandığınız sunucularımızın shared veya main shared veya size atanmış bir dedicated bir ip üzerinden mail çıkartmamakta ve böylelikle mail trafiğini ayırmakta, yönetmekte ve yüksek inbox ve sender score başarısı oluşturmaktayız.

Bunlar temel kıstaslar, fakat tamamı bu temel üzerine kurulu değil elbette, bir çok süzgeçten geçiyor, mesela büyük handikaplardan biri, Hosting servislerinde sizinle birlikte aynı sunucuyu kullanan diğer hesaplar ile birlikte aynı IP adresi üzerinden yüzlerce domainden mail çıkıyor olması, PTR/Revdns kaydı sizin alan adınız yerine sunucu hostname’i içeriyor olması vb. bir çok konu ön plana çıkıyor.

Hosting servislerine göre, Cloud veya Dedicated Server seçenekleri bu konuda daha pozitif sonuçlar doğurabiliyor. Dedike IP, uyumlu hostname, düzenli ve stabil mail trafiği pozitif puanları arttırıyor.


Limitsiz Hosting

İlgili Makaleler