Wordpress

WordPress Optimizasyon ve Yüksek CPU Tüketimi Nasıl Düşürülebilir?

WordPress sistemi dünya genelinde kabul görmüş bir CMS/Blog sistemidir. Kolay kurulabilmesi ve çeşitli temalar, plug-in’ler ile kolay bir şekilde isteğe göre düzenlenebilmesi WordPress’in popüleritesini her geçen gün arttırmaktadır. Bu kadar yaygın bir kitlenin kullandığı wordpress ne yazık ki bu popüleritesini performans açısından sürdürememektedir. Sıfırdan açılmış bir internet sitesinde bile ciddi CPU ve kaynak tüketimlerine neden olabilir. WordPress’in bu şekilde yüksek kaynak tüketiminin önüne geçebilmek için aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz.

1 ) Gereksiz Eklentileri ( Plug-in) Kaldırma :

WordPress’in bu kadar çok kaynak tüketmesinin başlıca sebeplerinden biri sistemimize kurduğumuz eklentilerdir. Gereksiz yere kurulan her eklenti mysql sorgularına ekstra olarak yük bindirmektedir. Özellikle eklenti içerisinde yer alan hatalar bu sorguları sonsuz döngüye düşürebilekte ve sitenizin gereksiz yere kaynak tüketimini yükseltmektedir. Bu tarz sorunlar ile karşılaşmamak için sadece işinizi görecek sayıda eklenti bulundurun. Gereksiz eklentileri sistemden tamamen kaldırıp silmelisiniz. Mümkün olduğunca eklenti kullanmamaya özen göstermelisiniz

2) Güncellenmemiş Eski Sürüm Eklentiler :

WordPress ana sistemi ve eklentiler belli periyodlar da güncellenmektedir. Güncellenmiş bir ana sistem üzerinde eski sürüm ile duran bir eklenti kodlama açısından da bir uyuşmazlık oluşturabilir. Bu da sisteminizde hatalı kodların oluşmasına ve aynı şekilde mysql sorgu sayılarının artmasına neden olabilir. Eklenti veya Eklentilerin yeni sürümleri çıktıkça güncellemelisiniz.

3) Veritabanı Optimizasyonu :

Belli aralıklarla wordpress sisteminizin kurulu olduğu veritabanını phpmyadmin üzerinden optimize etmelisiniz. phpmyadmin’e giriş yaptıktan sonra tüm tabloları seçip onar diyerek bozulan tablo yapılarınızı onarabilirsiniz. Unutmayın. Optimize edilmemiş ve bozulmuş veri tabloları CPU tüketiminizi yükseltmekte ve kaynak tüketiminizi arttırmaktadır.

4) Kullandığınız Tema’yı Optimize Edin : 

WordPress kaynak tüketimine neden olan olayların en başında plug-in yani eklentilerden sonra kullandığınız temalar gelmektedir. Kullandığınız tema’nın sade olmasına özen gösterin. Tema içerisinde ki özellikler arttıkça mysql yani database’e yaptığı sorgu sayısıda artmaktadır. Sorgu sayısının artması kaynak tüketiminizin yükselmesine neden olmaktadır. Temanızda ki sorgu sayılarını düşürerek sitenizin açılışının hızlanmasını sağlayabilirsiniz.

Örnek : Temanızın header.php dosyasında yer alan bazı kodları düzenleyerek sorguları düşürebilirsiniz. Misal < meta charset=” <? php bloginfo( ‘charset’ ); ?> “> şeklinde dil karakter kodlamasını mysql den çekmek yerine < meta http-equiv=”content-typecontent=”text/html; charset=utf-8” /> şeklinde manuel olarak girebilirsiniz. Aynı şekilde logo , resim v.b dosyaları mysql den çekmek yerine < img src=”http://siteadresiniz.com/images/logo.jpg” alt=”logo” > şeklinde direk kod olarak ekleyebilirsiniz.

Ayrıca Temanızın anasayfası olan index.php dosyasını mümkün olduğunca basit tutmaya özen gösterin. Yüksek çözünürlükte resimler sitenizin geç açılmasına neden olacaktır. Resim v.b Multimedia dosyalarınız için CDN hizmeti kullanmanız daha iyi olacaktır.

5) Cache (Önbellek) Uygulamaları : 

WordPress için oluşturulmuş bazı önbellek eklentilerini kullanarak CPU, Aylık trafik ve kaynak tüketim oranlarınızı büyük oranlarda düşürebilir ve sitenizin hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.

Bazı Cache Eklentileri :


Limitsiz Hosting

İlgili Makaleler