Alan Adları

Domain Yaşam Periyodu ( COM , NET , ORG )

.Com , .Net , .Org domain uzantılarının yaşam periyodu ICANN tarafından belirlenmektedir. Bu uzantıdaki alan adlarının yaşam periyodu 4 süreçten oluşmaktadır.

Domain adresinizin Whois bilgilerini sorgulayarak alan adı bitiş tarihini kontrol edebilirsiniz. Alan adınızın bitiş tarihinden sonra ICANN tarafından com net ve org uzantıları için yaklaşık olarak 75 gün süre tanınmaktadır. Bu Süreçler sırasıyla aşağıda yer almaktadır ;

domain-tescil

Aktif Periyodu (Active) : Domain adresinin aktif olduğu kayıt süresini kapsamaktadır. Bu zaman zarfı içerisinde domain adresi aktif olarak kullanılmaktadır.

Askıda Periyodu (On Hold) : Domain adresinin aktif süresinin bittiği aşamadır. Bu aşamada alan adı askıda veya parking durumunda yer alır. Bu süreçte alan adı ve mail adresleri kullanımda değildir.

Rehinde Periyodu (Redemption) : Domain adresinin rehinde tutulduğu aşamadır. Aktif yaşam süresi sona ermiştir. Bu aşamada domain adresinin tekrar aktif hale gelebilmesi için ceza bedelinin ve yenileme bedelinin ödenmesi gerekmektedir.

Silinme Periyodu (Pending Delete) : Domain adresinin silinme aşamasında olduğu süreyi kapsamaktadır. Domain adresi kayıt firması üzerinde silinme sırasına alınır. Bu dönemin sonunda alan adı silinerek yeniden alınabilir duruma getirilir.

Bu süreçleri ICANN‘ın resmi sayfasından da takip edebilirsiniz :  Life Cycle of a Typical gTLD Domain Name


Limitsiz Hosting

İlgili Makaleler