Developer Hosting

Paylaşımlı Hosting Sunucusuna Laravel Projesi Nasıl Yüklenir?

Merhaba

Bu yazımızda sizlere paylaşımlı hosting sunucularına laravel projenizi nasıl yükleyebileceğinizden bahsedeceğiz. Yapmanız gereken işlemler aşağıda adım adım anlatılmaktadır. işlemleri sırasıyla uygulamanız yeterli olacaktır.

1)  Satın almış olduğunuz hosting hesabınızı kontrol paneline yani Cpanel’e giriş yapıyoruz ve Laravel 5.8 sürümünü kullanabilmemiz için minimum php gereksinimi olan php 7.13 versiyonunu cpanel üzerinden MultiPHPManager kısmına girip değiştiriyoruz. Bu işlemi nasıl yapacağınız cPanel Üzerinde PHP Versiyon Değiştirme İşlemi ilgili makalemizde detaylı olarak anlatılmaktadır.

2) Daha sonra yine Cpanel üzerinden dosya yöneticisi ( file manager ) alanına giriyoruz ve laravel projemizin dosyalarını yükleyebileceğimiz bir klasör alanı açıyoruz. Projemizde public kısmı hariç tüm dosyalarımızı bu oluşturduğumuz klasör altına yüklüyoruz.

3) Ana dizinde yer alan public_html klasörü altına bu sefer projemizde yer alan public klasörü altındaki tüm dosyaları yüklüyoruz. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra public_html altında yer alan index.php dosyasını düzenleme modun da açıp

require __DIR__.’/../vendor/autoload.php’;
$app = require_once __DIR__.’/../bootstrap/app.php’;

yukarıda yer alan satırları bulup bunları aşağıda yer alan satırlarla değiştiriyoruz ve işlemleri kayıt ediyoruz.

require __DIR__.’/../LavProje/vendor/autoload.php’;
$app = require_once __DIR__.’/../LavProje/bootstrap/app.php’;

4) Cpanel üzerinden MySQL Veritabanı Sihirbazı (MySQL Database Wizard) bölümüne giriyoruz ve veritabanı (database) ile kullanıcı (user) oluşturuyoruz. Ardından bilgisayarınızda bulunan veritabanının yedeklemesini yapıp bu yedeklemeyi paylaşımlı hostinginizde bulunan yeni veritabanı ile eşleştirin.

5) LavProje klasöründe altında bulunan .env dosyasını açıp aşağıdaki satırları kendi sisteminize göre düzenlemeniz gerekmektedir.

APP_URL=http:/siteadiniz

DB_CONNECTION=mysql
DB_HOST=localhost
DB_DATABASE=veritabanı adı
DB_USERNAME=kullanıcı adı
DB_PASSWORD=şifre

6) public_html dizini altında symlink.php adlı bir dosya oluşturmalısınız. Daha sonra bu dosyanın içeriğine aşağıdaki kodu girmelisiniz. Bizim projemizdeki dosya adı LavProje olduğu için siz hangi isimle projenizi adlandırdıysanız ona göre linki düzenlemelisiniz.

<?php
symlink(‘/home/LavProje/storage/app/public’, ‘/home/LavProje/public_html/storage’);
?>

7) Dosyanızı kaydettikten sonra, www.siteadiniz.com/symlik.php adresine sorgu gönderin. Bu işlem public_html klasörünüzde storage adlı sembolik bir link oluşturacaktır. Daha sonrasında bu symlink.php dosyasını silin. Projeniz yayına alınmış olacaktır.

 

Not : Tüm işlemler sırasında LavProje olarak baz alınan kısımı kendi proje klasör adınıza göre girmeyi unutmayın.

Bu makale bize bir Laravel uygulamasının nasıl oluşturulacağını, ortamın nasıl yönetileceğini, güncelleneceğini ve silineceğini göstermektedir. Buradaki anlatımlara göre uygulamalarınızı oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Ayrıca SSH ( Putty ) Bağlantısı Nasıl Yapılır? makalemize göz atarak ssh bağlantısını nasıl yapacağınıza da göz atabilirsiniz.


Limitsiz Hosting

İlgili Makaleler